Activiteiten 2015

Lemmer, 7 december 2015, Zoekactie op het IJsselmeer naar vermiste opvarende van het op jacht dat eind vorige maand is gezonken.

Op verzoek van de Stichting SOAD en in samenspraak met de politie hebben honden van de RHWW gezocht naar de vermiste opvarende van het jacht dat op 27 november is gezonken op het IJsselmeer bij Lemmer. De zoekactie was in samenwerking met Stichting SOAD, KNRM Lemmer en de Stichting Charon.

Vrijdag 27 november aan het einde van de middag is een jacht gezonken in de nabijheid van de haveningang Lemmer. Het circa 10 meter lange jacht verdween rond 17:30 in de golven.
Direct werd er een reddingsactie opgestart door het Kustwachtcentrum. De reddingboten van de KNRM-stations Lemmer en Urk werden gealarmeerd. Ook scheepvaart dat zich in de buurt van het gezonken jacht bevond werd gevraagd om hulp te verlenen. Na diverse zoekslagen werd het gezonken jacht gevonden, maar opvarenden werden niet aangetroffen. Het is nog onduidelijk hoeveel personen er aan boord waren tijdens het zinken van de boot.

Zaterdagmiddag werd het gezonken jacht gelicht. In het wrak werden geen opvarenden aangetroffen. Diverse hulpverleningsinstanties zochten ook zaterdag op IJsselmeer naar de vermiste opvarenden maar deze werden niet aangetroffen. Waarschijnlijk waren er ten tijde van het zinken twee personen aan boord.
zondagmiddag vond de politie het lichaam van één van de opvarende van het schip. Van de andere opvarende is geen enkel spoor. De politie heeft in de dagen die volgen alles gedaan om de vermiste opvarende te vinden.
Tijdens de zoekactie met de honden was er ondersteuning van twee reddingsboten van de KNRM Lemmer.
Zij zorgde voor de veiligheid en de reddingboot Anna Dorothea was tevens het basisstation vanwaar de honden konden worden gewisseld om te zoeken. Soad was aanwezig zodat direct met dreggen kon worden begonnen als de honden iets zouden aangeven.
De RHWW was met twee Aluminiomjon boten, zodat er snel en efficiënt gewerkt kon worden. Vanuit de Stichting Charon was er een vrijwilliger bij de zoekactie betrokken om de sonar te bedienen. Het zoekgebied was in een druk stuk vaarwater. Rijkswaterstaat heeft de naderende schepen gewaarschuwd dat er een zoekactie gaande was.

Ondanks dat de zoekactie goed is verlopen zijn er geen directe aanwijzingen voor de positie van de drenkeling gevonden.

De RHWW heeft 5 honden en 6 personen voor de zoekactie ingezet.

Wij willen de betrokken instanties danken voor goed samenwerking en wensen de familie veel sterkte bij het verdere verloop van de vermissing

Boxtel, 29 november 2015, Training met duikers
Samen met duikers getraind in Boxtel op recreatieplas De Langspier. Dit om werken in stroming te trainen en te testen tot welke stroming sonar blijft werken.

Amsterdam, 22 & 23 november 2015, Waterzoekactie naar vermiste man (24 jaar).

In nauw overleg met de Politie Amsterdam-Amstelland heeft er een zoekactie plaatsgevonden in het hartje van Amsterdam. Omdat er van de vermiste man, al enige dagen, niets meer is vernomen was het verzoek om de grachten met honden af te zoeken. Met drie boten is de hele dag gezocht. Het Marine Etablissement Amsterdam, van de Koninklijke Marine heeft deze dag als uitvalbasis gediend. Hierdoor is er snel en effectief gewerkt, doordat het zoekgebied hierdoor makkelijk was te bereiken en er snel van hond gewisseld kon worden.
De zoekactie was initiatief van RHWW Reddingshonden. Vanuit Charon-Nederland is er een extra boot en expertise geleverd.

Amsterdam Chris Nelson Duiken Amsterdam

Systeemmatig is een groot stuk van de grachten afgezocht. Door de grote hoeveelheid mensen in de stad , met name op de kades van de grachten die afgezocht moesten worden, was het erg moeilijk voor de honden. Ondanks de grote van het gebied wat is afgezochte is de vermiste niet aangetroffen.
In totaal zijn er deze dag 7 honden en 14 mensen betrokken geweest.
Stichting Charon heeft 2 personen ingezet

Morgen zullen een aantal interessante plekken door duikers worden afgezocht. Stichting Charon, de politie en Waternet zullen hierbij aanwezig zijn.

Update 22-11-15
Een groot duikteam heeft vandaag de hele dag gezocht. Zij hebben een fors deel van de grachten afgezocht. Ook hierbij is de vermiste man niet aangetroffen.

Mochten er weer aanwijzingen komen dan zal een vervolg zoekactie zeker worden overwogen.

De Stichting Charon wenst de achterblijvers veel sterkte bij de verdere verloop van deze vermissing.

Best, 12 september 2015, training Aquabest. Samen met duikers en Dieperzicht in het kader van training objecten gelokaliseerd, deze objecten gemarkeerd en daarna afgedoken. Bij deze training is gebruik gemaakt van Garmin apparatuur.

Eén van de objecten was een met beton gevulde autoband met een diameter van 0,50m op een diepte van 18 meter. Deze is met SideVü gelokaliseerd. Met een anker en boei gemarkeerd en daarna afgedoken. Door duiken kan gekeken worden hoe nauwkeurig het object is gemarkeerd. Voor deze test is de apparatuur geslaagd, 1 meter afstand.
Tijdens het duiken hebben we gebruik gemaakt van de Panoptix, door de grilligheid van de bodem en de aanwezigheid van oa een zeil hebben we deze niet tot zijn recht kunnen laten komen. Bij een volgende training gaan we verder met het uitdiepen van de mogelijkheden.
We kijken al uit naar een volgende training met oefenpop.

Aquabest 12 september 2015 Aquabest 12 september 2015 Aquabest 12 september 2015

Gorinchem, 8-10 september 2015, bezoek ons op de 112 vakdagen. Wij staan bij Garmin/Dieperzicht op stand 141

112 Vakdagen 2015
Duiven, 29 augustus 2015,
met RHWW verkenning met sonar op de IJssel. RHWW heeft de beschikking gekregen over een Humminbird sonarinstallatie. In het kader van kennis deling samen met Dieperzicht en Charon. Een korte training en testen van de apparatuur. Idee is om op regelmatige basis met elkaar te trainen.

Leiden, 17 mei 2015, ondersteuning RHWW als schipper en met sonar. Vermist persoon werd net buiten het zoekgebied op 18 mei aangetroffen.

Zeewolde, 17 april 2015, Samen met Ribbink Nautic zijn we gestart met het testen van de Panoptix van Garmin. Deze multibeam sonar moet ons met het zoeken gaan helpen. Plaatjes volgen.

Hoofdplaat, februari-april 2015, samen met de familie hebben we in overleg met politie, RWS en reddingsbrigade gezocht op de Westerschelde. De duikers hebben bij deze zoekacties een aantal malen stand-by gestaan.

Breskens, april 2015, op een sonardag hebben we ook een object gecontroleerd wat door derden op sonar was waargenomen. Dit object zou betrekking hebben op een cold case. We hebben het object gemeten en met een lengte van 7 meter en een vorm die we al meermalen hadden waargenomen. Heeft het niets van doen met de vermeende cold case.