Vermissing Karsten Groenendal (Gevonden)

Nederlandse twintiger vermist na kapseizen bootje in Auvelais

(Bron HLN.BE)

PROVINCIE NAMEN Een Nederlandse twintiger is als vermist opgegeven zondag rond 17.00 uur, nadat het bootje waarmee hij met een vriend op de Samber aan het vaarde, was gekapseisd. Dat gebeurde ter hoogte van de sluis van Auvelais, bij Sambreville in de provincie Namen.

De brandweer was omstreeks 20.00 uur nog op zoek naar de twintiger. Zijn vriend, ook een Nederlandse twintiger, kon wel uit het water raken.”Drie mannen, een vijftiger en twee twintigers, bevonden zich op een boot die aangemeerd lag. Op een moment beslisten de twee jongeren een boottochtje te maken op de Samber aan boord van een gemotoriseerd bootje in polyester.

Ze kregen echter motorpanne en de boot begon te kapseizen”, aldus brandweercommandant Marc Gilbert. Die wees erop dat er veel deining was in het water door de nabijheid van een sluis.

De twee mannen vielen in het water. De ene kon uit het water raken, maar zag zijn vriend onder gaan. Drie uur later was die nog altijd niet teruggevonden. Ook een politiehelikopter kon de twintiger niet lokaliseren. Volgens de brandweercommandant bedroeg de watertemperatuur tussen 0 en 5 graden. De twintiger die uit het water raakte, is naar het ziekenhuis overgebracht.

In de media:
– La Gazette.BE, 20 maart 2016, Sambreville: un jeune Hollandais porté disparu dans la Sambre après le chavirement de son zodiac à hauteur de l’écluse d’Auvelais

Zoektocht

31 maart t/m 3 april 2016, Sambreville, Zoektocht naar Karsten Groenendal

In navolging op de zoekactie van vorige week is het zoekgebied aanzienlijk uitgebreid. Het complete sluisvak is zowel met sonar als met honden afgezocht. Hierbij heeft Charon de hulp gekregen van Reddingshondenteam Argos en de RH-SOS.

Op donderdag en vrijdag is er gezocht met sonar en honden. Zaterdag en zondag is er met honden het gebied van de Sambre vanaf de Maas bij Namen t/m Auvelais te voet afgelegd. Deze afstand is de Sambre vanaf beide zijden bekeken.

Donderdag, met hulp van de lokale brandweer hebben we de boten te water gelaten. Met één boot is het gebied met een hond afgezocht met een tweede boot is het volledige gebied tussen de 2 sluizen met sonar afgezocht. In dit stuk was 1 verdacht sonar contact. Dit contact is met de tweede boot opnieuw opgezocht en op basis van de bevindingen is door de brandweer het contact afgedoken. Helaas mocht dit niet het lichaam zijn.

Vermissing Karsten Groenendal

Duiken naar sonar contact

Vrijdag, wederom met de lokale brandweer de boten te water gelaten. Vandaag extra ondersteuning van RH-SOS en Reddingshondenteam Argos. Ook nu weer het complete gebied tussen de 2 sluizen afgezocht met zowel honden als sonar, helaas zonder resultaat.

Zaterdag, helaas geen toestemming van de lokale autoriteiten om op het water te zoeken. We hebben vanaf de Maas in Namen tot aan de sluis in Mornimont aan beide zijden de oever afgezocht zowel visueel al met de honden.

Vermissing Karsten Groenendal

Zondag, helaas geen toestemming van de lokale autoriteiten om op het water te zoeken. We hebben vanaf de sluis in Mornimont tot aan de sluis in Auvelais de oever afgezocht zowel visueel al met de honden. Hiermee is het complete stuk vanaf de sluis van Auvelais, waar het ongeval heeft plaatsgevonden tot aan de Maas afgezocht. In deze 30 km hebben we helaas niets aangetroffen.

25 maart 2016, Sambreville, Zoektocht naar Karsten Groenendal

Op 20 maart Karsten Groenendal tijdens zijn werkzaamheden te water geraakt en verdronken en word sindsdien vermist.

In samenwerking met Stichting SOAD heeft Charon Nederland een poging gedaan om het lichaam van Karsten te lokaliseren en te bergen.

Vermissing Karsten Groenendal

Ondanks de vele inspanningen van zijn werkgever en de zoektocht van de stichtingen SOAD en CHARON is het nog niet gelukt het lichaam van Karsten te bergen.

Gevonden

Op 6 april is het lichaam van Karsten gevonden. Wij wensen de familie heel veel sterkte in het verwerken van dit verlies.