De Mosselman

Zeg ken jij de mosselman… Ieder jaar komt deze weer langs, in 2016 willen we het weten. En op 9 juli jl. zijn we het ook te weten gekomen.

Voor de insiders, een bekende, voor de niet-insiders het verhaal. In één van de zoektochten uit het verleden naar een vermist persoon op Nieuwemeer hebben we een object op camera vastgelegd. Op basis van dit beeld is gezocht naar de vermiste persoon. De vermiste persoon is gevonden, maar kwam niet overeen met de gemaakte camerabeelden.

Dan de vraag, was het camera beeld wel een persoon? Zo niet, wat was het dan wel? We hebben dit lang naast ons neergelegd, met de nieuwe mogelijkheden die we hebben om de sonarinformatie te analyseren, gaan we een nieuwe poging wagen. We hebben bij benadering de locatie en gaan het gebied zodanig in beeld brengen, dat het object zich zou moeten laten “zien”.

In juni was het dan zover. Op basis van de bekende gegeven zijn we weer gaan zoeken. We hadden voor het zoeken met sonar 5 dagen uitgetrokken. Binnen een uur zaten we op de juiste plaats. Dit was boven verwachting. Na het maken van een bodemscan zat er niet veel meer op dan met de Dutch Forensic Divers te gaan duiken naar “De Mosselman”. Op 9 juli was het zover. Boei geplaatst op het object en de duikers zijn langs de lijn afgedaald. We hadden het object een buis vol met mosselen die voldeed aan de eerder gemaakte beelden.

Hierbij kunnen we na 3 jaar het verhaal van “De Mosselman” afsluiten.

Dank aan DFD voor het ondersteunen in deze zoektocht.